08/10/2014
Θα διδαχθούν τα μαθήματα σε περιφερειακό ΑΕΙ, θα εξετασθούν σε κεντρικό! Οι φετινοί εισακτέοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που προσδοκούν να πάρουν μετεγγραφή θα πρέπει για ένα δίμηνο να εγκατασταθούν στην πόλη, σε σχολή της οποίας εισήχθησαν, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του α΄ εξαμήνου. Οταν εγκριθεί η μετεγγραφή τους, θα δώσουν εξετάσεις για το χειμερινό εξάμηνο τον Φεβρουάριο του 2015 στο κεντρικό ΑΕΙ.
Η ρύθμιση αυτή, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, θέτει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» σε ομηρία χιλιάδες δικαιούχους μετεγγραφής -20.000 με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς- ενώ καταδεικνύει τις ελλείψεις του συστήματος, καθώς ο κ. Λοβέρδος, κατά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων τον Ιούνιο, είχε κάνει λόγο για «αυτόματες μετεγγραφές». Ομως, όπως αποδεικνύεται, οι διαδικασίες προβλέπονται βασανιστικά αργές και οι οδηγίες των ιθυνόντων αποπροσανατολιστικές. Μάλιστα, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια κατά των ρυθμίσεων του υπ. Παιδείας.
Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Θεσσαλία, δήλωσε: «Οι αιτήσεις για μετεγγραφή θα ζητηθούν από τους ενδιαφερομένους φοιτητές τώρα, οι αποφάσεις θα βγουν με άνεση. Οπως κάθε χρόνο συντελούνται οι μετεγγραφές τον Ιανουάριο, έτσι και φέτος. Το α΄ εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν. Αρα θα έχουμε χρόνο κι εμείς και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε».
Βέβαια, αυτό σημαίνει ολιγόμηνη «μετανάστευση» του παιδιού στο ΑΕΙ όπου εισήχθη. Από την άλλη, ο υπουργός δεν διευκρίνισε πώς θα εξετασθούν οι πρωτοετείς που θα πάρουν μετεγγραφή, στην περίπτωση που τα μαθήματα του α΄ εξαμήνου στο περιφερειακό ΑΕΙ δεν είναι ίδια με εκείνα του κεντρικού ΑΕΙ. Θα εξετασθούν σε μαθήματα που δεν διδάχθηκαν και από καθηγητές που δεν γνωρίζουν;
«Το υπουργείο Παιδείας με προχειρότητα στις δηλώσεις και τις θεωρήσεις του παραβιάζει μια πρακτική πολλών δεκαετιών, σύμφωνα με την οποία όλοι όσοι είχαν την εκ του νόμου βεβαιότητα της μετεγγραφής παρακολουθούσαν, ατύπως τουλάχιστον, τα μαθήματα στο τμήμα της υποδοχής τους. Η ταλαιπωρία των επιτυχόντων και των οικογενειών τους πρέπει να λήξει με μια λογική, διορθωτική οδηγία που δεν θα παρατείνει την αγωνία τους και δεν θα επαυξάνει τα οικογενειακά έξοδα», ανέφερε στην «Καθημερινή» ο εκπαιδευτικός, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Γεώργιος Χατζητέγας.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr